Školáci zo ZŠ Kúpeľnej sa môžu začať tešiť na vynovenú školu

23.08.2009 Prešov

Včera sa slávnostne začali rekonštrukčné práce na prvej z troch základných škôl, na ktoré mesto Prešov v tomto roku získalo finančný grant z eurofondov.
Stavebné práce, ktoré podľa riaditeľa ZŠ Kúpeľnej zásadne neobmedzia vyučovací proces, sa budú týkať celkovej rekonštrukcie budovy a modernizácie špecializovaných učební.

Jednou z troch úspešných škôl, ktoré si za desiatky miliónov korún získaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v nasledujúcom školskom roku obnovia svoj šat, je Základná škola Kúpeľná. Práve tej ako prvej ministerstvo schválilo všetky potrebné náležitosti a od tohto týždňa už na stavenisko nastúpia robotníci dodávateľskej firmy. „Čaká nás výmena okien, celkové zateplenie, oprava strechy a podláh, “ povedal počas slávnostného otvorenia stavby riaditeľ školy, Marián Džačár. „Žiaci sa však môžu tešiť aj na dve nové špecializované učebne – jazykovú a počítačovú. Vzdelávanie našich detí sa skvalitní teda aj takouto formou. “

Po ZŠ Kúpeľnej má o mesiac s rekonštrukčnými prácami začať aj ZŠ Československej armády a ZŠ Šrobárova. Dotácia na modernizáciu všetkých troch škôl získaná z eurofondov predstavuje sumu 5,9 mil. €. Pre ZŠ Kúpeľnú z toho pripadá čiastka 1,48 mil. €.

„Naše mesto je prvé spomedzi všetkých krajských miest Slovenska, čo sa týka objemu získaných financií na obnovu škôl. Sme tiež na špici v rebríčku krajských miest, aj čo sa týka schválených dotácií na ďalšie projekty, “ uviedol primátor mesta, JUDr. Pavel Hagyari. „V tomto roku sme podali ďalších 5 žiadostí o dotáciu na modernizáciu škôl, ktoré, verím, že budú úspešné. Ostatným školám plánujeme aspoň čiastočne pomôcť prostredníctvom PPP projektov. “

Školský rok na ZŠ Kúpeľnej začne bez veľkých obmedzení, žiaci i učitelia však budú musieť byť minimálne v prvých septembrových týždňoch ostražitejší. Okrem rekonštrukcie samotnej budovy sa totiž finišujú práce aj na ceste pred školou, ktoré súvisia s výstavbou Okružnej ulice.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región